Bevédte Putyint a CIA, szerintük nem az orosz elnök rendelte meg Navalnij halálát

2024. április 27. 16:10

Az amerikai hírszerzés szerint habár az orosz elnök megtehette volna, de nem volt érdekében, hogy éppen a választások előtt ölesse meg a nyugatbarát aktivistát.

2024. április 27. 16:10

Nyitókép: Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP

 

A CIA és más amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy az orosz hatóságoknak nem volt közük Alekszej Navalnij halálához – írta a Wall Street Journal az ügyet ismerő személyekre hivatkozva.

Az orosz börtönhatóságok szerint az ellenzéki aktivista halála nem volt bűncselekmény

Navalnij, aki hosszú börtönbüntetését töltötte egy korábbi, csalás miatt hozott ítéletének megszegése és „szélsőséges tevékenysége” miatt, február 16-án halt meg az észak-oroszországi Jamalo-Nyenyec Autonóm Körzet egyik büntetőtelepén. Az orosz börtönhatóságok magyarázta szerint a nyugatbarát ellenzéki aktivista halála nem volt bűncselekmény.

Azt közölték, hogy a 47 éves férfi egy séta után hirtelen rosszul lett, majd összeesett, és hiába próbálták újraéleszteni. Navalnij halotti bizonyítvány szerint természetes halállal halt meg.

Egyes nyugati politikusok és a Korrupcióellenes Alapítvány (FBK), amelyet Navalnij korábban vezetett, azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az orosz hatóságok állnak az aktivista halála mögött. „Félreértés ne essék. Putyin orosz elnök felelős Navalnij haláláért” – mondta az aktivista halálát követően Joe Biden amerikai elnök, anélkül, hogy állítását bizonyította volna.

Bevédte Putyint a CIA

Wall Street Journal szerint most azonban az amerikai hírszerző ügynökségek köztük  a hírhedt CIA arra a következtésre jutottak, hogy

Vlagyimir Putyin »valószínűleg« nem adott parancsot Navalnij megölésére. 

A lap szerint az értékelés egy sor adaton alapul, például titkos hírszerzési adatokon és a nyilvánosan elérhető tények elemzésén, beleértve „halálának időzítését és azt, hogy ez hogyan árnyékolta be Putyin újraválasztását”. Navalnij egy hónappal az orosz elnökválasztás előtt halt meg, amelyen Putyin a szavazatok 87,28 százalékát szerezte meg.

A források hozzátették, hogy az amerikai hírszerzés értékelése „nem vitatja Putyin vétkességét Navalnij haláláért, hanem azt állapítja meg, hogy valószínűleg nem ő rendelte el azt abban a pillanatban”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy olvasta a Wall Street Journal cikkét, amelyet „szombati olvasmánynak” nevezett. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2024. április 28. 14:28
Krupszkaja a komcsikra szavazott. Akkor is, most is. Ritka egy komcsiicsicska ez az ostoba fidkány.
B_kanya
2024. április 28. 09:57
Zokni 2024. április 27. 17:35 "Ha csalásért ült - és nem Putyin által sugallt koncepciós per következtében," Mármint csalásért ült, ahogy Putyin mondta, nem politikai ügyben, hacsak a "közösség elleni uszítást" (hogy értsd: rasszizmus, homofóbia), annak nem vesszük. És ahogy che atkának is kinéz az ötmilliárdos holoügyben.... Hologram, na :)
Krupp Skya
2024. április 28. 09:36
gekkKrupp Skya 2024. április 28. 08:27 Mi van fidkánykám? Ciki hogy komcsik a gazdáid? Szoponc, ne rinyálj, te választottad őket, vállald fel. Amikor én rátok szavaztam akkor szavaztam a kommunistákra. Szólj ÁVH-s gazdádnak hogy ez a duma már 1949-ben is avas volt amikor Rajk Laci bácsit akasztottátok Szálasi Ferenc mellé.
nemecsek-3
2024. április 27. 22:35
Csak azért írom megint, mert a múltkorit úgy látszik nem olvasták, de inkább az a tipp, hogy olyan végtelenül köcsögök, igénytelenek, önteltek, hogy akkor is meg akarják ezt mutatni. Szóval a jövőre vonatkozóan a következő igekötőkkel lehet még pl. értelmetlen szavakat képezni : felvéd, elvéd, átvéd, rávéd, idevéd, odavéd, összevéd, visszavéd. Ezeket lehet még bátran használni a nagy archoz.....mármint a nagy hülye archoz. IQ 30-nál lényeg a kattintás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!