Adócsalással nyerészkednek a háborún ukrán gazdák az Economist szerint

2024. május 09. 22:36

A „fekete gabona” megjelenése dühíti a szabályokat betartó exportőröket.

2024. május 09. 22:36

Nyitókép: Sergei Supinsky/AFP

 

A 2022-es támadás óta Ukrajna gazdasága negyedével zsugorodott. De nem csak a háború pusztítása az egyetlen oka a kormány megcsökkent adóbevételének. 

A vállalkozások is kihasználják a káoszt, hogy kibújjanak a méltányos részük befizetése alól. Ez különösen igaz a mezőgazdaságra, amely a háború előtt az ukrán export mintegy 40%-át adta a bevételek alapján. 

Az ágazatot az orosz támadásoktól védett exportútvonalak keresése alakította át. Ahogy Tarasz Kacska, Ukrajna mezőgazdasági miniszterhelyettese a The Economistnak megjegyzi, ez a zavaros helyzet rengeteg lehetőséget biztosított a gazdák számára, hogy „optimalizálják az adókat”.

Mintegy 6,5 millió ukrán – vagyis az ország háború előtti lakosságának 15%-a – menekült el az országból, ami a hazai élelmiszerpiacot zsugorította. Ugyanakkor Oroszország a közlekedési infrastruktúrát, a gabonasilókat és más mezőgazdasági berendezéseket veszi célba, ami felhajtotta a költségeket. Sok munkást toboroztak a fegyveres erők, és a fronton vannak. 

„Aki tud traktort vezetni, az tud tankot is vezetni”

– jegyzi meg Kacska. A gazdáknak tehát nemcsak új lehetőségeik vannak az adóelkerülésre, hanem egyre kétségbeesettebbek is. Az eredmény az, hogy Kacska becslései szerint 

minden öt tonna gabonatermésből kettő már nem járul hozzá az államkasszához.

A „fekete gabona” szabálysértések egy része kis léptékben történik. A kétes ügyletek talán tizede zajlik például barter és készpénzfizetés útján, ami megkönnyíti a tranzakciók elrejtését az adóhatóság elől. Egy másik taktika az ukrán vidék egyes részein szétszórt aknákat és fel nem robbant lőszereket használja ki. Mivel a robbanóanyagokkal szennyezett földeket nem lehet megművelni, a biztonságos földekkel rendelkező gazdák rájöttek, hogy gyanú nélkül leállíthatják a termés bejelentését. 

Nagyobb problémát jelent a gabonaexport felhasználása a tőkekontroll alól való kibújásra. Oroszország inváziója után ezeket sokkal szigorúbbá tették, hogy megakadályozzák a pénz megszökését az országból, a központi bank pedig 29 hrivnyában rögzítette a dollárhoz viszonyított árfolyamot, ami mintegy negyedével alulértékelte a valutát. A gazdák képesek dokumentumokat hamisítani, hogy úgy tegyenek, mintha az általuk eladott gabona törvényes, adóköteles fajta lenne, vagy hogy külföldön történő eladáskor a bevételt alulbecsüljék, mielőtt a bevételt külföldi bankban tartanák. 

Néha a gabonát is alacsony áron adják el egy velük együttműködő vagy titokban az irányításuk alatt álló, gyakran törökországi vagy romániai székhelyű külföldi szervezetnek. 

Az ilyen eladásokból származó bevételt suttyomban visszautalják Ukrajnának.

Az Economist cikke szerint tehát fehérgalléros bűnözők keresnek azon, ami miatt a lengyel és a magyar gazdák szenvednek.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­g­a­­­z­­i n­­i­m­f­o­m­­á­­­n­­i­­­á­­­k­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
elbert-0
2024. május 10. 11:18
Ezek az ukrán gazdák ! Hát tényleg már, felháborító, ukrán gazdák... ja.
BAJA
2024. május 10. 09:18
semmi baj, mán készül az elektromos traktor
evpus
2024. május 10. 07:39
Minden aljasságra képesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!